ZDROWA ZUPA KREM z pora i cukinii
Składniki:
- 1L- bulionu warzywnego bezglutenowego
- 3 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
- 1 por
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz (ja dodałam też trochę caynenne)
- liść laurowy- 2
- ziele angielskie 3
do podania:
4 czubate łyżki uprażonych pestek dyni
2 łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki
Bierzemy garnek i wlewamy trochę oleju . Podsmażamy pokrojoną cebulę, por (3 min ok), oddajemy pokrojoną cukinię i drobno posiekany (wyciśnięty) czosnek. Po kilku minutach zalewamy ok 1 L wody. Dodajemy dwa liście laurowe i ziele angielski. Gotujemy aż cukinia będzie miękka na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie blendujemy. I mamy to. Wystarczy tylko podać według uznania. Ja wybrałam mozzarellę i pestki
Była bardzo smaczna.
Była bardzo smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz