czwartek, 14 czerwca 2018

ZUPA KREM z PORA i CUKINII

ZDROWA ZUPA KREM z pora i cukinii
 


Składniki:
  • 1L- bulionu warzywnego bezglutenowego
  •  3 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
  •  1 por
  • 1 cebula
  •  6 ząbków czosnku
  •  1 łyżka oleju
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  •  pieprz (ja dodałam też trochę caynenne)
  • liść laurowy- 2
  • ziele angielskie 3
do podania:
4 czubate łyżki uprażonych pestek dyni
2 łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki
 
Bierzemy garnek i wlewamy trochę oleju . Podsmażamy pokrojoną cebulę, por (3 min ok), oddajemy pokrojoną cukinię i drobno posiekany (wyciśnięty) czosnek. Po kilku minutach zalewamy ok 1 L wody. Dodajemy dwa liście laurowe i ziele angielski. Gotujemy aż cukinia będzie miękka na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie blendujemy. I mamy to. Wystarczy tylko podać według uznania. Ja wybrałam mozzarellę i pestki

Była bardzo smaczna.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz